VLISSINGEN - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 18-jarige jongeman veroordeeld tot 21 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel voor het doodsteken van een 20-jarige man tijdens een studentenfestival in Vlissingen in september 2022.

Het hof is het eens met de rechtbank Zeeland-West-Brabant wat betreft de op te leggen straf en maatregel aan de verdachte. Het hof oordeelt dat er geen sprake is van noodweer(exces).


Confrontaties tijdens festival

Verdachte en slachtoffer kwamen elkaar tegen bij een studentenfestival in Vlissingen. Het slachtoffer was daar met een groep vrienden. Er ontstond een woordenwisseling met de verdachte. Later kwamen zij elkaar daar weer tegen. Ze scholden en schreeuwden naar elkaar. Dit mondde uit in een vechtpartij, met het fatale steekincident en daarmee de dood van het slachtoffer tot gevolg.

Geen noodweer(exces)


De verdachte vond dat hij ontslagen moest worden van rechtsvervolging omdat er sprake was van noodweer dan wel noodweerexces. Als er sprake is van een noodweersituatie, pleegt iemand een strafbaar feit om zichzelf of een ander te beschermen tegen een onmiddellijke bedreiging. De verdachte heeft verklaard dat er voorafgaand aan het steekincident al eerder een confrontatie had plaatsgevonden met de groep uit Vlissingen. In plaats van weg te lopen, toen hij voor een tweede keer tegenover hen kwam te staan, heeft de verdachte de confrontatie gezocht met de groep. Op dat moment was hij nog niet omringd door de leden van de groep. Na het fatale steekincident wist de verdachte gelijk weg te lopen, terwijl hij op dat moment wel middenin de groep uit Vlissingen stond. Hierdoor is het hof van oordeel dat op het moment dat naar verdachte werd geschreeuwd, er voor hem nog steeds de mogelijkheid bestond om zich te onttrekken aan een hernieuwde confrontatie. Dit had hij dan ook moeten doen. Zijn verdediging tegen de groep, waarbij hij het slachtoffer neerstak, was dus niet noodzakelijk en daardoor kan hij zich volgens het hof niet beroepen op handelen uit noodweer(exces).

Naast celstraf ook jeugd-tbs

Het hof kan zich vinden in de straf en de maatregel die door de rechtbank zijn opgelegd; 21 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen, ook wel jeugd-tbs genoemd). Omdat het om een jeugdige verdachte gaat is de aan hem op te leggen maximale celstraf 24 maanden. Ook moet de verdachte aan de nabestaanden een schadevergoeding betalen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over berechting bij jonge verdachten op: https://www.rechtspraak.nl/Themas/berechting-van-jonge-verdachten

Kijk voor meer informatie over noodweer(exces) op: https://www.rechtspraak.nl/juridische-begrippen/Paginas/noodweer.aspx