VLISSINGEN - In de haven van Vlissingen nam de douane begin november 400 kilo cocaïne in beslag, afkomstig van een schip uit Zuid-Amerika. De vangst komt bovenop de twaalf ton die eerder al werd aangetroffen. Corrupte havenarbeiders spelen een belangrijke rol bij het importeren van deze drugs.


Het grootste deel van de cocaïne komt binnen via schepen uit Zuid- en Midden-Amerika en ligt verpakt tussen het exotisch fruit zoals bananen en ananassen. In Vlissingen meren die schepen aan in de Bijleveldhaven, ook wel bekend als de ‘fruithaven’.

Hulp van binnenuit
Om de drugs vervolgens het haventerrein af te krijgen, is hulp van binnenuit cruciaal. In ruil voor forse geldbedragen geven corrupte havenmedewerkers informatie aan hun opdrachtgevers over de zendingen met fruit en helpen deze buiten het haventerrein te krijgen.

Operatie Portunus
Operatie Portunus moet de import van cocaïne via de Zeeuwse haven bestrijden. De operatie richt zich onder andere op criminele samenwerkingsverbanden. Doel van het onderzoek is onder andere om corruptie onder het havenpersoneel tegen te gaan en om hun criminele vermogen op te sporen. Uw hulp is daarbij erg belangrijk.

Aanhoudingen
Want hoewel de politie al twaalf verdachten heeft aangehouden, gaat de import van cocaïne nog steeds door. Er werken vermoedelijk nog altijd corrupte arbeiders in de haven. Mogelijk vallen deze personen u op door hun luxe levensstijl in combinatie met een modaal salaris.

Groot crimineel vermogen
Vermoedelijk beschikt een aantal aangehouden verdachten over een groter crimineel vermogen dan tot nu toe is gevonden. Mogelijk hebben ze de beschikking over garageboxen, containers of loodsen waar het geld wordt verborgen. Het geld kan ook zijn witgewassen of weggesluisd via bepaalde financiële constructies.

Geef uw informatie door
Ook havenmedewerkers die door drugscriminelen zijn benaderd, maar hier niet op zijn ingegaan, kunnen contact opnemen met de politie. Dat kan naast de opsporingstiplijn ook via het Team Nationale Inlichtingen: 088 661 7734. Zij zorgen ervoor dat u gegevens en informatie strikt vertrouwelijk worden behandeld. U kunt ook uw informatie veilig en anoniem delen via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vragen

  • Wie weet waar het criminele vermogen is van de aangehouden verdachten?
  • Wie heeft informatie over mogelijk corrupte havenarbeiders in Vlissingen?
  • Wie is er als havenmedewerker benaderd door drugscriminelen om te helpen bij de import van cocaïne?

Video