In totaal werden er met hulp van speurhonden 460 boxen gecontroleerd. Daarbij werden twee boxen geopend voor nadere controle. In beide boxen werd drugs aangetroffen.
Box 1
In de ene box werd het volgende aangetroffen:
- 300 2C-B en 4-FMP pillen (zogeheten designer drugs);
- 2 anderhalve liter flessen GHB en
- 450 gram speed.
De verdachte is door de politie aangehouden en verhoord. Hij moet zich binnenkort bij de rechter verantwoorden.
Box 2
In de andere opslagbox werd het volgende aangetroffen:
- 83,25 kilogram henneptoppen;
- 9,1 kilogram hasj en
- 71 kilogram cafeïne dat gebruikt wordt als versnijdingsmiddel.
Het onderzoek van de politie naar deze zaak loopt nog. Vanwege de vondst van de grote hoeveelheid drugs en de hieruit voortvloeiende politieonderzoeken, is hier nog niet eerder ruchtbaarheid aan gegeven.
Positieve reacties
De toevallig aanwezige huurders en de eigenaar reageerden positief op de controle. De samenwerking tussen branche, politie en gemeenten wordt daarom ook zeker voortgezet.
Eigenaren weten niet altijd waarvoor hun opslag gebruikt wordt
Gemeenten constateren regelmatig dat opslaglocaties anders in gebruik zijn dan bedoeld of het bestemmingsplan toelaat. De verhuurders weten hierdoor niet altijd wat er zich precies in de boxen afspeelt.
In ernstige gevallen leidt dit tot gevaarlijke situaties. Niet alleen voor de gebruiker of verhuurder van de locatie, maar ook voor omwonenden. Denk hierbij aan brandgevaar, overlast door gebruik en aantasting van de gezondheid van omwonenden en de gebruikers of eigenaren van buurpanden. Daarom werd er in Middelburg gecontroleerd door de gemeente samen met branchevereniging NSSA en andere overheden.
Verhuurders weerbaar maken
De gezamenlijke acties hebben een dubbel doel. Aan de ene kant het ontdekken en beëindigen van criminele activiteiten en aan de andere kant het weerbaarder maken van verhuurders. Met pandeigenaren wordt gekeken hoe de branche nog veiliger kan, door bijvoorbeeld het opstellen van een goed huurcontract. Ook het altijd via de bank laten verlopen van betalingen en het geen zaken doen zonder dat huurders hun ID-bewijs hebben overlegd, zorgt voor meer inzicht. Tot slot worden verhuurders geïnformeerd over de mogelijkheden voor het melden van vermoedens van overtredingen of crimineel gebruik van locaties.
Grote, landelijk opererende, verhuurders van opslagruimte besteden vanuit brancheorganisatie NSSA doorgaans ook zelf veel aandacht aan veiligheid. Zowel bij het aannemen van huurders als bij het beveiligen van panden en opslagruimtes gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Samen met ondernemers zorgen we hiermee voor een weerbare branche.
Aanpakken en tegengaan van criminele activiteiten is een taak van ons allemaal
Deze actie is onderdeel van een bredere aanpak van opslaglocaties. Hiervoor worden op verschillende locaties in Zuid-Nederland controles gehouden op dit fenomeen door gemeenten, politie en Openbaar Ministerie in samenwerking met de branchevereniging NSSA, van verhuurders van opslagruimten. De partners werken samen in Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland verband om gezamenlijk het zicht op en inzicht in ondermijnende activiteiten te vergroten, deze te analyseren en aan te pakken. Bron: Gemeente Middelburg
Georganiseerde criminaliteit pakken we samen aan. Vermoedens van criminele activiteiten of opvallende zaken kunt u melden bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente, maar ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via Meld Misdaad Anoniem. Een ervaren vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat uw anonimiteit wordt gewaarborgd. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.