MIDDELBURG, ARNEMUIDEN - De politie blijft waarschuwen voor diefstallen door middel van babbeltrucs en roept mensen met klem op alert te zijn op dit soort praktijken. Ook roept de politie oudere mensen en mensen met oudere familieleden op met elkaar over dit delict en de manier waarop babbeldieven te werk gaan te praten. Meer informatie vindt u hier. Deze week werden twee oudere dames (84 en 91 jaar) uit Middelburg en Arnemuiden het slachtoffer.
Op 29 september jl. werden beide dames het slachtoffer van, vermoedelijk, dezelfde babbeldief. Bij de 84-jarige mevrouw uit Arnemuiden kwam hij aan de deur en kletste zich naar binnen met een verhaal over de controle van de verwarming in het huis van de vrouw. Voor de 91-jarige vrouw uit Middelburg deed de man zich voor als bezorger van een pakketje. Hij moest wel even naar binnen om te kijken of de geadresseerde thuis was. De man heeft sieraden en geld buitgemaakt. De 91-jarige vrouw schakelde een persoonsalarm in en dat deed de man vluchten.
Beide dames omschreven de man als een netjes uitziende blanke man van ongeveer 1.70 meter lang. Hij droeg een beige wollen jas, een kort model.
Belangrijk preventieadvies: laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!
De politie roept mensen met klem op de deur niet te openen voor onbekenden. De smoezen die babbeldieven gebruiken zijn goed en geloofwaardig. De oplichters zien er vaak keurig uit en dragen soms zelfs bedrijfskleding.
Beweert iemand vanwege werkzaamheden of een noodgeval (waterlekkage, elektriciteitsprobleem etc.) bij u in huis te moeten zijn, zeg dan dat diegene alleen welkom is als er iemand anders bij u in de woning is (bijvoorbeeld een van uw kinderen of een ander familielid, vriend, goede bekende etc.) en bel de politie op 112. Is de persoon die bij u voor de deur staat te goeder trouw, dan wacht hij of zij netjes tot u iemand gewaarschuwd hebt, of komt op een ander tijdstip terug.
Verwacht u niemand of verwacht u iemand die u niet kent, bijvoorbeeld wisselende verzorgenden of maaltijdbezorgers, laat diegene dan niet zomaar binnen. Vraag altijd om een legitimatie en bel gerust ter controle naar de organisatie of het bedrijf waar iemand van zegt te zijn.
Spreekt iemand u in een winkel aan met bijvoorbeeld een vraag over een product, verwijs diegene dan naar een winkelmedewerker. Vraagt iemand u op straat of in een winkelcentrum om de weg, negeer diegene dan gerust. Jongere mensen hebben bijna allemaal een smartphone waar navigatie op zit. Als iemand echt de weg zoekt, kan hij of zij beter een jonger iemand aanspreken.
Toch het slachtoffer?
Waarschuw mensen om u heen: afhankelijk van waar u bent uw buren of familieleden, winkelpersoneel of winkelende mensen, mensen op straat en bel de politie. Is het net gebeurd, bel dan altijd 112. Is er al tijd verstreken, bel dan 0900-8844.