'S-HEER ARENDSKERKE - In een grootschalig onderzoek naar pinpasfraude heeft de politie op woensdag 8 januari twee belangrijke verdachten aangehouden. Een man uit Breda en vrouw uit 's-Heer Arendskerke zijn aangehouden in een woning aan de Spoorstraat. Ze worden ervan verdacht met behulp van een telefonische babbeltruc tientallen ouderen te hebben benaderd om hen geld afhandig te maken.

Babbeltruc met bank-script

De verdachten belden met een script waarin ze zich voordeden als medewerkers van een bank. Hiermee probeerden ze ouderen te overtuigen om geldbedragen of waardevolle eigendommen af te staan. De verdachten hebben op één dag – woensdag 8 januari – ongeveer zeventig telefoontjes gepleegd naar ouderen. Het rechercheteam volgde de twee en besloot actie te ondernemen. Ondanks de vele pogingen van de verdachten, liet niemand zich om de tuin leiden. Dit is mede te danken aan een brede bewustwordingscampagne over deze vorm van fraude.

Een goed voorbeeld uit Goes

Een vrouw uit Goes gaf aan eerst contact op te nemen met haar accountant. De politie adviseert om soortgelijke situaties op dezelfde manier aan te pakken: geef aan dat u de persoon terugbelt nadat u overlegd heeft met een vertrouwde partij, zoals familie, de bank of een adviseur.

Aanhouding en ontdekking van vuurwapen

De verdachten, beiden 20 jaar, werden aangehouden op woensdag 8 januari in een woning aan de Spoorstraat. Bij de arrestatie trof de politie een vuurwapen aan waarmee de man op dat moment bezig was. Het vuurwapen is in beslag genomen.

Pas op voor babbeltrucs

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.

  • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
  • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.