VLISSINGEN - Sinds 12 september 2024 kan de politie preventief fouilleren in het Middengebied en een deel van het Centrum van Vlissingen. In de eerste zes weken waren er twaalf controledagen en werden 600 mensen preventief gefouilleerd. Dat leverde een scala aan vondsten op. Zo nam de politie twee vuurwapens (alarmpistool en een imitatiewapen), vuurwerk, een kruisboog, een boksbeugel en een veelheid aan steekwapens in beslag.
Burgemeester Van den Tillaar: “De eerste resultaten van de politieacties tonen aan dat het nodig was om deze delen van Vlissingen aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Ik wil dat de bewoners van deze wijken een veilige woon- en leefomgeving hebben. En ik ben blij dat zij begrip hebben voor mijn besluit om zo’n zware maatregel in te zetten. We moeten echt een omslag maken en wapenincidenten stoppen.”
Naast de momenten van preventief fouilleren is er ook verscherpte surveillance door de politie en is er tijd en ruimte om met wijkbewoners in gesprek te gaan. Zij geven aan dat ze blij zijn dat er preventief wordt gefouilleerd. De ervaring leert dat de overgrote meerderheid van de mensen er graag aan meewerkt. Iedereen die preventief gefouilleerd is, ontvangt een flyer met een toelichting. De mensen die weerstand boden tegen het preventief fouilleren, droegen in bijna alle gevallen ook strafbare zaken bij zich of stonden nog gesignaleerd.
Ook het Openbaar Ministerie toont daadkracht en laat weten dat er een lik-op-stuk-beleid geldt. “Ga je met een wapen op zak de straat op, dan loop je het risico om direct een straf opgelegd te krijgen. Dat kan een dikke geldboete zijn of een bezoek aan het politiebureau. Maar afhankelijk van hoe gevaarlijk een wapen is, kan de rechter ook een gevangenisstraf opleggen’’, zegt de officier van justitie.
Van tevoren legt de politie werkafspraken vast, zodat de controles ook echt willekeurig zijn en etnisch profileren wordt voorkomen. Bijvoorbeeld een afspraak om elke 4e persoon die langs komt eruit te pikken, of de 6e. De teamchef van de politie legt uit: “Dan kan het dus voorkomen dat we een bekend persoon door laten gaan en niet preventief fouilleren, omdat dat niet de 4e of 6e is die langskomt. Dat is soms frustrerend, maar het is belangrijk dat we werken volgens de regels. Tijdens de controles wordt door een onafhankelijk iemand gekeken of de politie volgens de afspraken werkt. De vondsten bevestigen dat we een waardevolle bijdrage leveren aan het veiliger maken van de wijken.”
Feiten en cijfers
Er zijn zeshonderd mensen gefouilleerd op twaalf controle dagen. Op die controledagen kiest de politie verschillende locaties, waar zij korte tijd aanwezig is. Dat heeft meer effect dan langere tijd op dezelfde plaats staan, want informatie over de controles is natuurlijk snel overal bekend. Bewegen in een gebied levert goede resultaten op.
Nagenoeg alle mensen die een wapen bij zich hadden, kregen een bekeuring of strafbeschikking opgelegd nadat zij afstand deden van het wapen. Er zijn vier mensen aangehouden, van wie er één gesignaleerd stond. Er was ook een persoon die reed onder invloed.
Tussen 12 september en 27 oktober zijn de volgende wapens bij het preventief fouilleren aangetroffen:
- 2x vuurwapen (alarmpistool en imitatiewapen)
- 1x kruisboog
- 25x steekwapen
- 1x boksbeugel
- 1x ploertendoder
- 1x pepperspray
- 3 cobra’s
- 13x gebruikershoeveelheid drugs
- 2x halve schaar
- 1x hamer
- 1x stalen pijp
- 1x kurkentrekker
- 2x multitool
- 1x 10 (mogelijk illegale) sloffen sigaretten, overgedragen aan de Douane
Het veiligheidsrisicogebied is aangewezen vanaf donderdag 12 september 2024, 09.00 uur en geldt tot en met 12 maart 2025, 09.00 uur.