Zeeland, De Markiezaten - In de laatste paar weken zijn veel tuinsets weggenomen uit tuinen van mensen in de provincie Zeeland en Roosendaal. De politie waarschuwt om uw eigendommen goed op te bergen en verdachte situaties te melden.

In totaal werd al elf keer aangifte gedaan in de maand september. In ’s-Gravenpolder, Wilhelminadorp, Roosendaal, Grijpskerke en Goes werden tuinsets in het duurdere segment meegenomen door (tot nu toe) onbekende daders.

April 2020

In de maand april van dit jaar sloegen ‘tuinsetdieven’ ook verschillende malen toe, toen met name in Vlissingen, Hansweert, Tholen, Lepelstraat en Roosendaal.

In Lepelstraat ging in april van dit jaar een benadeelde een kijkje nemen bij een verdachte auto, omdat hij zojuist het slachtoffer was geworden van de diefstal van zijn tuinmeubilair. De man had beet. In de verdachte auto zag hij zijn tuinset liggen. Hij belde meteen de politie en er konden drie verdachten worden aangehouden. Dit betroffen twee mannen uit Vlissingen en een man uit Tholen.

Preventie

Zorg ervoor dat uw tuinmeubilair in een afgesloten tuin staat, of opgeborgen wordt in een berging of schuur die ook af te sluiten is. Wanneer dat mogelijk is, kunt u uw tuinmeubilair ook aan elkaar vastmaken door er een staalkabel doorheen te trekken en die met een goed slot af te sluiten. Op die manier maakt u het dieven zo moeilijk mogelijk. En dát is de bedoeling. Eén stoel is immers makkelijker mee te nemen dan bijvoorbeeld vier stoelen en een tafel die aan elkaar verbonden zijn.

Meld verdachte situaties

De politie vraagt u om verdachte situaties te melden bij ons. U bent er zelf het best van op de hoogte wie er wél en vooral níet thuishoort in uw buurt. Ziet u verdachte personen of voertuigen in u buurt, laat het ons dan ook weten. Denk niet: “Het zal wel niks zijn”, of: “De buurman/-vrouw belt wel”. Wij hebben liever dat we voor niets komen dan dat er weer een boef zijn slag kan slaan. Als we allemaal een beetje opletten dan wordt de pakkans groter en zorgen we er met z’n allen voor dat onze spullen ook in ons eigen bezit blijven. Noteer dus opvallende kenmerken van personen en/of voertuigen en geef die door aan ons.

Wat houdt 'verdacht gedrag' in en wie bel ik dan?

Vaak schatten dieven eerst hun kansen in. Ze kijken bij woningen of tuinen naar binnen en oriënteren zich op de spullen die makkelijk mee te nemen zijn. Ze bekijken de buurt, zien of buurtbewoners goed op hun omgeving letten, kijken hoe snel ze weg kunnen komen, kortom; ze bereiden zich goed voor. Dit gedrag zou moeten opvallen als u uw buurt goed kent. Dit gedrag is typisch ‘verdacht gedrag’. Of, er staat al even een busje in uw straat. U ziet niemand bij het busje, maar u weet ook (omdat u uw eigen straat goed kent) dat dat busje er niet thuishoort. Ook dat is een ‘verdachte’ situatie. Dit soort zaken meld u het liefst zo snel mogelijk, bij de politie. Dat kan via 0900-8844

Bij situaties die spoedeisend zijn, als u bijvoorbeeld daadwerkelijk ziet dat er op enig moment een tuinset wordt weggenomen of in een auto wordt geladen, dan belt u 112. Neem goed kenmerken van de dader (lengte, postuur, kleding, bril, opvallende tatoeages, haardracht, geschatte leeftijd) in u op, noteer deze en geef ze door aan de politieman of –vrouw die u aan de telefoon krijgt. Dat geldt hetzelfde voor de voertuigen; noteer merk, kleur, eventueel opschrift en het kenteken en geef dit door als u de politie belt. Dankzij uw tips kunnen hopelijk veel van dit soort diefstallen worden voorkomen.