Normaal gesproken gaat er meer tijd overheen voordat tot sluiting wordt overgegaan. Vanwege de grootte van het laboratorium, het gevaar hiervan voor omwonenden en medewerkers van omliggende bedrijven en de grote hoeveelheid MDMA-olie die is aangetroffen, heeft de burgemeester besloten de loods per direct te sluiten. Dit heeft hij gedaan nadat het laboratorium door de politie is ontmanteld.
De sluiting is op basis van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles genoemd) en het bijbehorende gemeentelijke ‘Damoclesbeleid’. Dit beleid houdt in dat als er een handelshoeveelheid harddrugs en/of materialen en stoffen die worden gebruikt voor de productie van drugs worden aangetroffen, een pand tijdelijk wordt gesloten. Het doel van de tijdelijke sluiting is om een einde te maken aan de situatie en herhaling te voorkomen.
De sluiting is voor de duur van 6 maanden. De loods is voor die periode verzegeld en er zijn aankondigingen op de deuren gehangen.
Aanpak ondermijning
Criminele organisaties maken enorme winsten met de drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk.
Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, Belastingdienst en FIOD werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Door deze samenwerking kwam de betreffende loods in beeld. Datzelfde gold voor het bedrijfspand aan de Diodeweg in Middelburg waar op dezelfde dag een illegale tabakssnijderij- en drogerij is aangetroffen.
Bij de aanpak van ondermijning is het belangrijk dat inwoners en eigenaren en medewerkers van bedrijven zich ervan bewust zijn dat dit soort activiteiten onze samenleving ontwrichten. Inwoners die zaken signaleren die mogelijk niet in de haak zijn, kunnen dat melden bij de politie, gemeente of bij Meld Misdaad Anoniem (telefonisch via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl).