MIDDELBURG - Op last van de burgemeester van de gemeente Middelburg is op donderdag 2 september een woning met bijbehorende kelderbox aan de Nieuwe Haven in Middelburg gesloten voor drie maanden. Op 15 april is op dit adres een hennepkwekerij en een handelshoeveelheid verdovende middelen aangetroffen.


Voordat de burgemeester een drugspand of lokaal kan sluiten moet de gemeente een juridische procedure doorlopen. Daarom zit er enige tijd tussen de datum waarop de drugs is gevonden en de daadwerkelijke sluiting.

De sluiting is op basis van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles genoemd) en het bijbehorende gemeentelijke ‘Damoclesbeleid’. Dit beleid houdt in dat als er een (niet toegestane) handelshoeveelheid drugs wordt aangetroffen, een woning of lokaal tijdelijk wordt gesloten. Het doel van de tijdelijke sluiting is de bestrijding van de drugshandel en het einde maken aan druggerelateerde activiteiten vanuit de woning.

De sluiting is voor de duur van drie maanden. De deuren en de ramen van de woning worden verzegeld en er hangen aankondigingen op de deur en voor de ramen.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met de drugshandel. Vaak investeren zij dat illegaal verkregen vermogen in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld is uiterst zorgelijk. We noemen het ook wel ‘ondermijning’.

Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Ook is het belangrijk dat inwoners zich ervan bewust zijn dat dit soort activiteiten onze samenleving ontwrichten.