MIDDELBURG - Je hebt ze vast al eens zien liggen in de Mortiere, de overloper of het Molenwaterpark: Wadi’s. Een wadi is een groene greppel die zorgt dat regenwater op een natuurlijke manier afgevoerd wordt, door het tijdelijk vast te houden waardoor het water langzaam in de bodem kan infiltreren. Het woord komt uit het Arabisch, waar het iets betekent als droge rivier of vallei.
In Nederland wordt de afkorting voor “Water Afvoer Drainage & Infiltratie gebruikt. Wadi’s helpen niet alleen bij het voorkomen van wateroverlast, maar bevorderen ook de biodiversiteit door een geschikt leefgebied te creëren voor planten en dieren. Ze zijn een voorbeeld van nature-based solutions, waarbij natuurlijke processen worden ingezet om milieu- en infrastructuurproblemen aan te pakken.
Wat is een wadi?
Wadi’s zijn relatief nieuwe elementen in onze openbare ruimte en maken deel uit van Nature Based Solutions. Dat is een manier van problemen oplossen, zoals wateroverlast, samen met de natuur. In het kader van het beheer van onze wadi’s willen wij u informeren over hoe het onderhoud van de wadi’s uitgevoerd wordt. Dit jaar zijn de wadi’s namelijk minder vaak gemaaid dan voorgaande jaren.
Minder maaien
Om de biodiversiteit te bevorderen, hebben we gekozen voor extensief maaibeheer. Dit betekent dat we minder vaak maaien, met uitzondering van de randen langs wegen en paden om overlast te voorkomen. Het maaien is afhankelijk van het weer: bij lange natte periodes met veel groei is vaker maaien nodig, terwijl droogte minder maaibeurten vereist. Verder zullen er delen van wadi’s ongemaaid de winter in gaan. Dit doen we voor het behoud van schuilplekjes voor insecten en voedselaanbod voor andere dieren. Wist je bijvoorbeeld dat er heel veel insecten zijn die hun eitjes in stengels van planten leggen die allemaal verloren zouden gaan als er gemaaid wordt?
Biodiversiteit
Door minder te maaien krijgen bloeiende kruiden de kans om zich te ontwikkelen, wat essentieel is voor insecten, zoals vlinders en bijen. Maar we doen dit uiteindelijk ook voor de dieren die weer leven van insecten, zoals libellen, vogels en egels. Ook draagt het wortelgestel van deze planten bij aan een betere de afwatering door alle gangentjes die gemaakt worden door de wortels, zodat water sneller wegstroomt. Dit draagt bij aan een groenere, biodiverse wijk waar ook bijzondere plant en diersoorten kunnen floreren.