Jemen staat op de rand van een grote hongersnood. Bijna de helft van de bevolking heeft te weinig eten en dat zal fors oplopen nu USAID is gestopt met hulp aan het land. Voor 2025 is pas 8,3 procent van het benodigde totale noodhulpbudget voor Jemen toegezegd. "Dit raakt de bevolking direct: het grote voedseltekort dat er al is, zal de komende maanden schrikbarende vormen aannemen", zegt Bereket Godifay, directeur van ZOA in Jemen.


Jemen wordt al tien jaar geteisterd door een burgeroorlog. De gewone burgerbevolking is uitgeput door bombardementen, isolement, economische ineenstorting en gebrek aan basisvoorzieningen. Ongeveer vijf miljoen Jemenieten zijn hun huis ontvlucht, grotendeels in eigen land.

Vergeten

De afgelopen jaren is de nood in Jemen langzamerhand uit beeld geraakt bij de internationale gemeenschap, waardoor er steeds minder fondsen voor humanitaire hulp beschikbaar kwamen. Tot dit jaar bekostigde USAID ongeveer de helft van de effectieve noodhulp in Jemen. Nu dat stopt, ontstaat er een groot gat in het noodhulpbudget voor eten, schoon water en medische voorzieningen. Godifay: "Het effect van het stoppen van USAID is direct voelbaar. Er is minder geld beschikbaar voor noodhulp, en dus groeit de nood. Te weinig eten wordt een nog grotere zorg dan dat het nu al is."

10 jaar

Dit voorjaar is het precies tien jaar geleden dat de oorlog uitbrak. Het is enerzijds een conflict tussen verschillende stromingen in het noorden en het zuiden van Jemen, maar de strijd wordt ook stevig beïnvloed door regionale partijen. De gewone bevolking kan geen kant op. Bereket Godifay legt uit: "Jemen is altijd al een arm land geweest, maar sinds het uitbreken van het conflict zijn de zorgen onder de bevolking van het land alleen maar toegenomen. Miljoenen zijn ontheemd en doordat de economie niet functioneert hebben de meesten geen inkomen. Tel daar de jaarlijkse grote overstromingen en de verwoestingen aan infrastructuur en algemene voorzieningen bij op en je hebt een land dat afhankelijk is van noodhulp."

Gezinnen

ZOA start daarom een campagne voor Jemen. Dat is hard nodig volgens Bereket Godifay: "De helft van het geld dat de afgelopen jaren voor Jemen binnenkwam, kwam van USAID. Dat geld is er niet meer. Zonder geld kunnen we niks betekenen voor de mensen hier."

Hij vertelt over de gezinnen die hij dagelijks ziet: "Er zijn miljoenen gezinnen met kinderen die niet kunnen voorzien in hun basisbehoeftes. Mensen die gevlucht zijn, kunnen meestal geen gewassen verbouwen, geld verdienen of kinderen naar school sturen. De families leven van maand naar maand met het kleine beetje hulp van humanitaire organisaties. Bedenk je dat die hulp dan ineens wegvalt. Wat moeten ze dan?"

Volgende dag

Bereket geeft aan dat het belangrijk is om door te gaan met noodhulp, juist nu USAID is weggevallen. "Noodhulp is de enige manier om op dit moment levens te redden in Jemen. We kunnen de problemen van dit land niet zomaar oplossen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat mensen de volgende dag meemaken."

ZOA is al vanaf het begin van de burgeroorlog actief in Jemen met noodhulp, vooral met voedsel en water. Met het uitdelen van zaden en landbouwgereedschappen, het verschaffen van een bescheiden basisinkomen en het herstel van infrastructuur wordt er ook duurzame hulp geboden. De Nederlandse hulporganisatie werkt aan beide zijden van de frontlinie, zowel in noord- als in Zuid-Jemen.