MIDDELBURG - Inwoners van alle Zeeuwse gemeenten zijn van maart tot en met oktober bezig geweest met het wippen van tegels uit hun tuin. In plaats van tegels kwamen er bomen en planten. Op 15 november maakte de organisatie van het landelijke initiatief NK Tegelwippen de winnaars bekend. De gemeenten Arnhem, Vlaardingen en Halderberge hebben de felbegeerde Gouden Schep gewonnen. Middelburg heeft de meeste gewipte tegels in de provincie Zeeland.
Tegelwippen
In Middelburg hebben de inwoners samen met de gemeente zo'n 37.000 tegels gewipt. Dit is goed voor 3.362 m2. Hiermee is de gemeente bovenaan de poule terecht gekomen, die uitgaat van het aantal gewipte tegels per 1.000 inwoners. In de gehele provincie Zeeland maakte 8.700 m2 aan verharding plaats voor bomen, planten en groen.
Dat de gemeente Middelburg heeft gewonnen maakt wethouder Jeroen Louws trots. Volgens de wethouder vinden de inwoners een groene omgeving van groot belang. Daarom is het ook mooi om te zien dat ze de tuinen hebben vergroend. Dit geeft aan dat de inwoners echt wel bereid zijn hun steentje bij te dragen voor een beter klimaat. De gemeente geeft het goede voorbeeld door op verschillende plaatsen in de stad tegels te vervangen door groen.
Gedeputeerde Arno Vael is ook blij met het resultaat van de actie. De actie was een mooi voorbeeld van de Zeeuwse mentaliteit, waardoor alle gemeenten meededen. Daarnaast is het belangrijk - volgens de gedeputeerde - dat Zeeuwen ook zelf doen wat ze kunnen. De provincie kan niet om klimaatverandering heen. Een paar tegels uit de tuin is maar een kleine ingreep, maar helpt echt bij wateroverlast en hitte. De officiële uitreiking van het Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen vindt in december plaats, waarvoor de inwoners een uitnodiging krijgen.
Mét en tegen elkaar
De Zeeuwse gemeenten en de provincie hebben dit jaar voor het eerst de handen ineen geslagen om mee te doen. Natuurlijk was er onderling strijd, maar wel met een gezamenlijk doel: zo veel mogelijk verstening vervangen door groen. Er zijn gemeenten geweest met aanvullende acties, zoals een rijdende milieustraat voor het inleveren van de tegels (Terneuzen), geveltuintjes aanleggen (Sluis), een gratis plantje bij het inleveren van een tegel (Middelburg).
Klimaatverandering
Door klimaatverandering is er steeds meer last van hete, droge zomers en wateroverlast door hoosbuien. Tegels houden warmte vast, waardoor het in de zomer echt warmer is. Een betegelde tuin veroorzaakt vaak wateroverlast bij flinke regenbuien, omdat het water niet kan wegzakken in de bodem.
Daarom is het beter om te kiezen voor groene bodembedekkers. Regenwater wordt beter vastgehouden door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, waarbij ze als spons werken. Tevens biedt groen de ruimte aan insecten en vogels, zorgt het voor extra verdamping en voor verkoeling en schaduw.
In Zeeland wordt samengewerkt aan een klimaatbestendige toekomst onder de noemer "Zeeland Verandert Mee". Dit is vastgelegd in de Klimaat Adaptatie Strategie Zeeland. Onderdeel van de strategie is vergroening van tuinen en de openbare ruimte, waardoor de provincie klaargemaakt wordt voor de toekomst.