Als het aankomt op wonen geven we elkaar in Nederland steevast hetzelfde advies: je moet kopen en niet huren! De logica is bekend: huren kost maandelijks geld en met eindeloos stijgende woningprijzen kun je beter een hypotheek afbetalen. Daarmee bouw je extra vermogen op en kun je aan het einde van de rit zorgeloos met pensioen. Maar gaat dit nog wel altijd op?


Nu de woningmarkt steeds verder vastloopt en de overheid steeds meer - niet onbetwiste - wetgeving introduceert, die huurders meer rechten en bescherming zou geven, stellen we de vraag opnieuw. Specifiek voor de populaire steden. Waarbij Utrecht een sprekend voorbeeld is. Is kopen in Utrecht altijd een beter idee dan huren? In welke situaties is huren eventueel aantrekkelijker geworden en waarom? We spraken met Inter Immo, een makelaar actief in de verhuur in Utrecht, over de keuzes waar starters en jongeren voor staan.

De combinatie van hoge rente én hoge prijzen
Het zal je niet ontgaan zijn. De huizenprijzen zijn ongekend hoog en blijven stijgen. Overbieden is nog steeds de norm in een populaire stad als Utrecht. De situatie met de rente is echter veranderd als we terugkijken. De tijd van extreem lage rentes, waarbij je 2% kon vastzetten voor een lange periode, is voorlopig voorbij. Momenteel zitten we 4% voor een rentevaste periode van 20 jaar. Op een hoge aankoopprijs tonen deze directe kosten een ander plaatje. Gecombineerd met de vereiste aflossing zijn de maandlasten voor veel huishoudens simpelweg hoog. Te hoog? Dat is niet alleen een kwestie van kunnen betalen, maar ook van willen. Een hypotheek met hoge maandlasten geeft weinig ruimte voor een steeds duurder wordend leven. Daarbij geeft het ook extra druk in de carrièrekeuzes. We moeten blijven werken. Minder uren of een leukere baan die minder betaald? Dat is geen optie meer.

Puntensysteem, geen tijdelijke contracten en meer nieuwe voordelen voor huurders
De afgelopen tijd is er veel veranderd in de vastgoedwetgeving. Met name ten gunste van huurders. Er zijn meerdere wetten aangenomen die allemaal op hun eigen wijze voordeel zullen geven aan huurders. Om te beginnen stelt de wet betaalbare huur een maximum verhuurprijs aan woningen. Via een zogenaamd puntensysteem wordt berekend hoeveel maximaal kan worden gevraagd. Met name de middenhuur (woningen die t/m 186 punten halen) is belangrijk. Hier zullen veel kleinere woningen en appartementen onder vallen in steden als Utrecht. Zeker als het een pand betreft dat niet volledig energieneutraal is gemaakt of tenminste sterk verduurzaamd. Als jij zoekt naar zo’n soort woning, dan geeft deze wetgeving je heel veel zekerheid over de maximale prijs, die volledig vaststaat en is gereguleerd door de overheid. Combineer dit met de nieuwe wet die tijdelijke huurcontracten sterk aan banden legt en de zekerheid dat je ergens gunstig kunt huren zonder enig risico is gegarandeerd.

Toekomstplannen voor jongeren en starters
De reflex om zo snel mogelijk te kopen zal waarschijnlijk alleen maar sterker worden. Want we redeneren als volgt: huizenprijzen zullen vanaf nu altijd blijven stijgen, dus ik kan maar zo snel mogelijk kopen. Maar met de huidige marktomstandigheden zijn andere opties wellicht ook interessant geworden. Laten we eerst nog een stap terug nemen. Voor 2008 heerste er een soortgelijk beeld over eindeloos stijgende prijzen voor vastgoed. Na de wereldwijde financiële crisis volgen er echter een aantal jaren met dalingen. Toch zullen de meeste van ons redeneren met het scenario van continue stijgingen.

Wat zijn de alternatieven voor ‘zo snel mogelijk kopen’?
Voor jongeren en starters in populaire steden als Utrecht kan huren in de middensector plots aantrekkelijk zijn. De prijzen zijn gereguleerd, je hebt zekerheid over je huurcontract en hoeft niet direct de grootste financiële verplichting van je leven aan te gaan. Wat levert het je behalve rust en zekerheid nog meer op? Je kunt het extra geld dat je spaart bijvoorbeeld beleggen. De AEX is gemiddeld met zo’n 5,5% per jaar gestegen over de afgelopen 10 jaar, dat geeft een mooi rendement. De rente zal naar verwachting nog gaan dalen. Wachten op het ideale moment om te kopen is daarmee een optie. Als je de tijd neemt om je huiswerk goed te doen en je woont momenteel gunstig, dan kun je in actie komen wanneer de omstandigheden optimaal zijn.


NB: Voor de totstandkoming van dit artikel is gebruikgemaakt van inzichten opgedaan tijdens een interview met Makelaarskantoor Inter Immo actief in Utrecht.